Zašto amateri nisu daleko od profesionalaca?

ProfessionalCirclesProfesionalizam i amaterizam su dva neodvojiva pojma, te se nerijetko uspješno nadopunjuju jedan s drugim. Profesionalizam pretpostavlja obavljanje nekog posla za koji dobivamo određenu financijsku korist, dok amaterizam podrazumijeva obavljanje tog posla iz ljubavi prema samom poslu. Ljubav prema poslu i zadovoljstvo postaje isključivim kriterijem za obavljanje tog posla. Dok je profesionalac plaćen za svoj posao i obavlja svoj posao “na poslu”, amater obavlja te aktivnosti izvan radnog vremena. Amater koristi svoje slobodno vrijeme za obavljanje posla koji voli. U tom slučaju amaterizam postaje socijalni fenomen, jer vrijeme rada se spaja slobodnim vremenom.
Odnos filmskog profesionalizma i amaterizma može se opisati na više načina koji uključuju ovisnost, dominaciju, podređenost ili otpor. Obično je amaterski film podređen profesionalnom. Filmski leksikon Leksikografskog zavoda, amaterski film definira u negaciji prema profesionalizmu. Sama definicija definira amaterski film onaj koji nastaje u neprofesionalnim okolnostima i s neprofesionalnim obvezama, bez obzira na umjetničku vrijednost. Amaterski film rađen je iz ljubavi bez obzira na financijsku korist. Estetska kvaliteta i umjetnička vrijednost amaterskog filma može biti usporediva s profesionalnim filmom.

Iako nižeg budžeta, amaterski filmovi jako visoko kotiraju na ljestvicama najboljih filmova i publike i profesionalaca. U svakoj grani umjetnosti, pa tako i u filmu Mobilních Kasino, bitno je ono što umjetnik želi ispričati i iskazati svojim djelom. Stoga, nije ni čudo kako amaterski filmovi pršte od emocija i univerzalnih poruka koje uspijevaju prenijeti na sve znatiželjnike i ljubitelje filmova.

Amaterski film može biti i profesijski, on podrazumijeva slobodu, kreativnost i spontanost. Amaterski filmovi djeluju izvan ekonomskih relacija. Dok se profesionalni filmovi baziraju na vrhunskoj tehnologiji, dostupnim financijskim sredstvima, raspoloživim kadrovima koji omogućuju izdavanje profesionalnog uratka, amaterski filmovi sve navedeno zamjenjuju ljubavlju prema poslu, utrošenim vlastitim sredstvima i vlastitom slobodnom vremenu.

Teško je povući granicu vrijednosti profesionalnog i amaterskog filma jer oba aspekta mogu ponuditi vrhunski rad baziran na različitim sredstvima. Amaterizam štiti osnovne slobode svakog amatera i daje mu mogućnost da se filmom bavi prema vlastitim uvjetima, bez nametnutih formi i okvira.

Amaterski film poseban je oblik bavljenja filmom i u samo jednom kinoklubu može izaći na desetke filmova više nego profesionalnih, što dovoljno govori o važnosti amaterskog filma.

Bez obzira na amaterizam ili profesionalnost, uvijek je lijepo pogledati vrijedan umjetnički film.