Vodič za 35 mm kameru

$T2eC16hHJGMFFo,U!BKuBRgKzDVorw--_32Kupnja fotoaparata mnogima predstavlja noćnu moru. U pravilu je dovoljno samo uzeti u obzir tipične uvjete upotrebe fotoaparata i količinu raspoloživog novca te prema tome odabrati pravi model.

Žarišna duljina predstavlja udaljenost od optičkog središta leće do žarišne točke. Ona određuje vidni kut objektiva, izražava se u milimetrima. Veća žarišna duljina znači uži kut snimanja, s time dobijamo efekt da se udaljeniji predmeti čine bližima. Kraća žarišna duljina znači širi kut snimanja, omogućuje snimanje širih kadrova. Žarišne duljine u pravilu su izračunate za 35 mm film.

Objašnjenje glavnih karakteristika

  • Senzor – broj megapiksela nije važan, manji broj megapiksela često je čak bolja solucija. Danas fotoaparati imaju uglavnom 8 megapiksela, što je dovoljno za veličinu fotografije.
  • Objektivi – ljudi obično poklanjaju pažnju vanjskim objektivima, što ne predstavlja dobar pristup. Žarišna duljina je važna i njoj treba pridavati posebnu važnost. Najčešće se sve žarišne duljine izražavaju u ekvivalentu 35 mm formata a to predstavlja podatak koji treba razmatrati kao relevantan pri odabiru. Digitalni zum treba zanemariti jer izrazito degradira sliku.
  • Balans bijele boje – jedno je od najbitnijih podešenja pri fotografiranju. Preporučuje se fotoaparat koji ima ručno podešenje balansa bijele boje dok neki D-SLR modeli nude i precizno podešenje preko temperature svjetla.
  • AF assist lampica – korisna je pomoćna funkcija i savjetujemo kupnju aparata s ovom pomoćnom funkcijom. To je u stvari mala žaruljica koja u mraku osvjetljava predmet snimanja i ubrzava fokusiranje.
  • Video snimanje – kod kupnje su važne dvije karakteristike, rezolucija videa i broj sličica u sekundi.
  • Ekran – preporučuju se zakretni ekrani kakve uglavnom nudi Sony jer oni olakšavaju kadriranje iz nespretnih kuteva, kada moramo aparat nasloniti na zemlju ili ga držati visoko u zraku.
  • Baterija – potrebno je nabaviti kvalitetni punjač i dvije do četiri baterije poznatijih proizvođača kao što su Sony, Panasonic, Olympus, Sanyo i slične kako bi imali što manje problema s njima.