Tečajevi snimanja filmova – naučite snimati sami

bannerTečajeva snimanja filmova ima mnogo u ponudi, uglavnom u većim mjestima. Uglavnom se radi o školama i kino klubovima koji educiraju sve zainteresirane o svim koracima u stvaranju filmskog djela. Početnički tečajevi namijenjeni su svim zainteresiranim osobama željnim znanja filmskog jezika i izražavanja. Takvi se tečajevi u Kino Klubu u Zagrebu održavaju oko pet puta godišnje s neograničenim brojem polaznika po tečaju.

Filmske škole nude učenje o cijelom procesu nastanka filmskog djela. Svi predavači redom su profesionalci koji već niz godina rade svoj posao i imaju diplomu Akademije dramske umjetnosti. Sama Filmska škola obuhvaća tri skupine predavanja i snimanje video vježbe.

Prva skupina obuhvaća predavanja koja objašnjavaju nastanak scenarija i osnove filmske režije. Polaznici dobiju zadatak da sastave scenarij na osnovu dijaloga. Najbolji scenarij se priprema za snimanje. Druga skupina predavanja teoretski i praktično objašnjava rad s kamerom, slaganje kadra, postavljanja rasvjete. Treći dio predstavljaju predavanja iz montaže. Počinje se s teorijskim predavanjem, zatim o montaži, montažnoj definiciji kadra, reza, itd.

Nakon polaganja ispita, polaznici postaju punopravni članovi Kino Kluba Zagreb čime stječu prava korištenja svih produkcijskih usluga. Postoje i napredni tečajevi koji se organiziraju za članove koji žele naučiti više o radu na filmu i videu. Oni se organiziraju nekoliko puta godišnje, a broj polaznika po tečaju je ograničen. Napredni tečajevi pokrivaju područje kreativnog pisanja scenarija, snimanja filmskom kamerom, i digitalnu montažu.

Predavači su Ognjen Sviličić – diplomirani redatelj, Vedran Šamanović – filmski snimatelj i Staša Čelan – filmski montažer. Oni su odgovorni za organizaciju komisijskog ispita u Kino Klubu Zagreb.

Uz ove navedene tečajeve u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu, postoje i škole filma i radionice koje se organiziraju prilikom održavanja Filmskih festivala. Predavači su najbolji glumci, redatelji, montažeri, majstori tona i slike. To su profesionalci koji znaju svoj posao i zadatak zainteresiranih polaznika je iskoristiti njihovo znanje i naučiti što više.