Potreba za odvjetnicima u filmskoj industriji

Female Lawyer or notary in her officeOdvjetnici u filmskoj industriji potrebni su da bi se filmski studiji i producentske kuće zaštitile od niza rizika i odgovornosti. Svi mogući rizici moraju se uzeti u obzir prije početka snimanja projekta, prema glumcima, filmskoj ekipi i produkcijskom procesu. Svaki projekt nosi sa sobom određene rizike kao što je požar na setu ili ozljeda glumaca. Posljedice takvih događaja mogu biti katastrofalne za cijeli projekt.

U taj proces osiguranja potrebno je i osiguranja kazališnih predstava. Dvojica popularnih glumaca Tarik Filipović i Rene Bitorajac imali su priliku iskusiti posljedice nakon izvođenja predstave, u kojoj se zapalila zavjesa, vatra proširila i uništila prva dva reda sjedala. Najsigurnije bi bilo da glumci nisu koristili pirotehniku ali ona je bila dio predstave koji dotada a niti ikad poslije nije pošao po zlu. Kako bi glumci prošli da su svoju predstavu osigurali, nije poznato ali do osiguranja predstava, filmova, serija nije tako lako doći, posebno u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ne postoji nijedno osiguravajuće društvo koje se bavi filmskim osiguranjima, odnosno da nudi cjelokupnu ponudu svih osiguranja potrebnih za film, TV emisiju ili seriju. Svaka vrsta osiguranja mora se posebno ugovoriti, ne postoji jedinstveno osiguranje za cijeli projekt. Samo traženje takvih vrsta osiguranja iziskuje puno vremena i truda. Jedno od najvažnijih osiguranja, osiguranje od prekida snimanja, ne nudi niti jedna osiguravajuća kuća u Hrvatskoj. U slučaju bolesti glumaca, mora se odgoditi snimanje, također ne postoji osiguranje.

Što se tiče samog snimanja to je najgora moguća situacija jer se čak se i redatelj može zamijeniti ali glumac ne. Fireman’s Fund Insurance Company, podružnica osiguravajuće kuće Allianz, kompanija je koja je zaslužna za osiguranja nekih od najvećih i najpoznatijih holivudskih filmskih djela. Osigurava oko 80 posto svih američkih filmova, nezavisnih produkcija, blockbustera, televizijskih emisija čak i glazbenih turneja.

Rizici snimanja povećavaju se ako u filmu ima kaskaderskih scena. Vrlo je važno pitanje koje se poteže a odnosi se na autorska, osobna i glazbena prava, kako be se prava koristila na ispravan i legalan način.