Postizanje holivudskog izgleda kućnog video uratka

empty-hollywood-star-01Kod snimanja video uratka svi želimo da nam rad izgleda što bolje, profesionalnije i što više holivudski. Kad kažemo holivudski mislimo na vrhunsku produkciju, vrhunski tehnologiju i glamuroznu izvedbu.

Ne postoji neki poseban trik koji moramo primjeniti da bi video uradak izgledao profesionalno. Najbolji savjet koji možete dobiti je da se treba uložiti mnogo truda i vremena. Iako to nije tako jednostavno kako zvuči, trud i uložena energija da se uradak napravi što profesionalnije se isplati. Za sam početak potrebno je detaljno planirati tijek snimanja, što je detaljnija priprema, veća je mogućnost snimanja profesionalnog uratka.

Što više dobrog svijetla

Mračne scene same po sebi nisu loše, ponekad su neophodne da bi se dočarala tmurna i tamna atmosfera. Sjenke su važan dio atmosfere. Neki filmski žanrovi traže mračne scene koje mnogo toga skrivaju u sjenci. Mračan video sam po sebi ne znači da je “jeftin” ako se u njega uklapa radnja, već može biti veoma svrhovit i efektan. Ako su tamne scene nastale zbog nedostatka osvjetljenja, postići ćete samo efekt “jeftinog” kućnog videa, koji je daleko od holivudskog izgleda video uratka.

“Jeftini” snimci nastali pod preslabim svjetlom, zaklonjeni su sjenkom i ne vide se dobro, ako su pozadinski detalji osvjetljeniji privlače pažnju više od važnih stvari. Loši snimci su puni digitalnog šuma, slika je obično zamućena i teško se prepoznaje što je na snimci.

Svijetlo koje se nalazi na mnogim kamerama nije često dovoljno da riješi probleme osvjetljenja u zatvorenom prostoru. Da bi se postigli bolji rezultati potrebno je rasporediti više svjetlosti.

To se postiže uključivanjem još nekoliko rasvjetnih tijela blizu akcije te pojačavanjem jačine osvijetljenja.

Idealno osvjetljenje za snimanje vrhunskih uradaka je prirodno svijetlo koje imamo na početku i na kraju dana. “Zlatni sat” – koji uključuje prvi sat nakon izlaska sunca i posljednji sat prije zalaska sunca. Osim svjetlosti važna je i mirna kamera, a statične snimke potrebno je snimati sa stalaka.