Oprema za amatersko fotografiranje vjenčanja

ac937eb1b6ed396fa96eb694fa610e80Poznato je da je fotografiranje vjenčanja fotografima dobar izvor prihoda. Ali nije baš lako u tome uspjeti, neki osnovni uvjeti trebaju biti zadovoljeni, malo kvalitetnija oprema koja uključuje kvalitetnije objektive. No, to nije dovoljno, iskusni fotograf mora barati svojim brzo i vješto, uz korištenje bljeskalicu uz ambijentalno svjetlo.

Iskusan fotograf mora biti spreman rješavati nepredvidive situacije, uvijek biti u centru događaja. Od njega se očekuje bolji rezultat od obične dokumentarne fotografije. Od fotografa se zahtjeva da stvori prava umjetnička djela ali se njihova prisutnost ne smije osjetiti. Fotograf mora biti uporan da u mnoštvu uhvati zanimljive trenutke, kao i da ovjekovječi dekor, pozadinu, portrete prisutnih.

Sve to treba biti napravljeno na nenametljiv način, kao da se radi iz sjene, gosti ne smiju osjetiti pritisak službenog fotografa. I kad su gosti upitani da se osvrnu ili namjeste, to isto treba biti napravljeno u veoma blagoj maniri.

Dobar fotograf vjenčanja treba pokazati stručnost snalaženja u svim situacijama, poklanjajući posebnu pažnju kadru i kompoziciji. Umjetnička fotografija traženija je od dokumentarne. Dobar fotograf mora svom poslu pristupiti s puno ljubavi, dok financijska korist mora biti na drugom mjestu. Dobrog se fotografa pronalazi po preporukama mladenaca, prijatelja i obitelji. Da bi započeli s radom, potrebno je napraviti promo albume za prezentaciju svog rada i svog fotografskog stila.

Za vrhunsko fotografiranje vjenčanja potrebna je kvalitetna oprema. S malim kompaktnim digitalnim fotoaparatom u ruci i pripadajućim 28-210 mm zoomom teško se netko može snaći u ulozi službenog fotografa. Početna oprema uključuje D-SLR fotoaparat s minimalno dva objektiva. Najbolje je nabaviti sva tri objektiva, širokokutni, normalni i teleobjektiv.

Širokokutnim objektivom fotografiraju se skupine ljudi i sam obred, služi za dočaravanje svadbene atmosfere. Normalni objektiv od 50 mm koristi se za portrete a teleobjektivom se “love” detalji, portreti mladenaca, rodbine ili gostiju. Takve se fotografije stvaraju tako da gosti nisu svjesni da ih se fotografira. A tada fotografije ispadaju najbolje.