Kratki filmovi: uspjeh osiguran!

Short Films-2Kad govorimo o kratkim filmovima, zamišljamo kratku i jasnu radnju. Njih se može predstaviti kao važne trenutke života uhvaćene i spremljene zauvijek. Ništa ne treba uzeti zdravo za gotovo i svi događaji imaju svoju važnost i mjesto u našim životima. S godinama učimo da moramo cijeniti svoj život i događanja u njemu. Promatrajući svijet oko sebe trebamo biti svjesni prolaznosti života i uživati u njegovoj raskoši. Filmovi nam daju mogućnost da sive trenutke obojimo i sačuvamo zauvijek.

Kratkometražni ili kratki film je izraz korišten za filmove koji traju od 10 do 20 minuta, iako se ponekad tu ubrajaju i filmovi koji traju i do 40 minuta. Obilježavaju razdoblje nijemog filma i prethode dugometražnim filmovima koji su se kasnije počeli snimati. Kratki filmovi još se uvijek koriste u posebnim žanrovima kao što su komedije, skečevi, dokumentarni filmovi i filmske novosti.

Kratkim filmovima su posvećeni posebni filmski festivali i priznata su umjetnička forma kojom se obučavaju mladi filmaši. Ti kratki filmovi obično oduševljavaju pričom, efektima, glumom.. Mnogi od autora takvih kratkih filmova ostaju u sjeni svojih kolega koji stvaraju dugometražne filmove.

Cilj festivala kratkog filma je otkrivanje i promoviranje talentiranih mladih autora, za koje još nismo čuli a koji imaju mnogo toga za ponuditi i pokazati. Ti nepoznati mladi ljudi koji svojim filmovima mijenjaju svijet. Takav program je uvijek raznolik, svaki film je jedinstven po pristupu i filmskom izrazu. Kratkometražni filmovi su posebna kategorija koji često predstavljaju autorov početak puta prema dugometražnom filmu.

Kratkometražni filmovi često su i nepravedno zapostavljeni. Oni su često kvalitetniji od dugometražnih filmova, ti filmovi moraju u kratko vrijeme ponuditi sve što se od njih očekuje. Dobro je da ti filmovi često pozitivno iznenade i ponude mnogo više od očekivanog. Često se takvi filmovi prikazuju na Internetu, na raznim kanalima kao YouTube. Jedan od takvih filmova je priča o siromašnom i bogatom hendikepiranom dječaku koji cijeni različite stvari u životu. Ponekad nas takvi uratci podsjete na prave vrijednosti u životu.