Kako postaviti set za amatersko snimanje filma

Videographer-1024x682U amaterskom filmu može sudjelovati samo jedna osoba ili preko njih dvjesto. Ako sudjeluje više osoba to zahtjeva čvrstu strukturu i preciznu definiciju uloga. Čak i ako ekipu čine dvije osobe koje igraju više uloga, potrebno je jasno definirati uloge.

Svatko na setu treba znati svoje zadatke koje treba izvršavati. Redatelj odlučuje što se snima, gdje i kako i njegova je odluka posljednja. ako se radi o manjem broju osoba koje sudjeluju u stvaranju filma, redatelj može biti i snimatelj.

Rad na setu

Rad na setu može se podijeliti na pripremu za kadar, probu, snimanje i odmor.

Redatelj odlučuje koji se kadar koje scene idući snima. Prije snimanja odradi se proba kadra sa svim elementima – glumom, pokretom kamere, svijetlom, tonom…

Nakon snimanja prvog ponavljanja, često se kadar ponavlja kako bi redatelj u montaži

imao veći izbor.

Pravila ponašanja na filmskom setu

Kao i na pravom filmskom setu i na amaterskom treba poštovati hijerarhiju i zadatak izvršiti što efikasnije. Ako se snima više kadrova, treba provjeriti što se sljedeće snima te što treba pripremiti za idući kadar. Dobri odnosi ljudi na setu kao i komunikacija veoma su važni.

Sigurnost i zaštita na radu su važni, treba se pridržavati pravila.

Set treba imati

  • tkanine za blokiranje svjetla na setu
  • snažne samoljepljive trake za brzo fiksiranje dijelova scenografije
  • pomoćni ručni alat
  • sklopive prijenosne stolce
  • iglu i konce u raznim bojama

Održavanje radnog mjesta

Set je radno mjesto, koje na kraju radnog dana treba raspremiti, ostavlja se samo rasvjeta i scenografija ako se ista scena snima sljedeći dan.

Snimanje profesionalnog kao i amaterskog filma zahtjeva pripremu i set treba biti pomno izabran i uređen prema radnji koja će se snimati. Vrlo je važno set raspremiti na kraju radnog dana.

Jednostavnije je ako se poštuju hijerarhijska pravila i svatko zna svoj posao koji uredno izvršava.

Ako se radi o jednostavnom amaterskom filmu, redatelj je onaj čija je riječ zadnja.