Kako je digitalna kamera uzrokovala nestanak filma?

LilipFilm nije nestao, on i dalje u upotrebi ali ga polako zamjenjuje digitalna kamera. Digitalna kamera ima mnogo prednosti ali i nekoliko nedostataka koje ima film. Film pruža neke od mogućnosti koje digitalna kamera ne može. Bez obzira na razvoj tehnologije neke od osobina filma su nezamjenjive.

U 19. stoljeću fotografija je istisnula slikare obiteljskih portreta, koji su od svog posla pristojno živjeli. Danas imamo sličnu situaciju s digitalnim aparatima koji istiskuju stari klasični foto aparat.

Tehnološke inovacije daju mogućnost profesionalnim fotografima i ostalim snimateljima da se prikažu razne priče na mnogo interesantnih načina. Egzistencija profesionalnih fotografa je ugrožena zbog novih tehnologija, kao i zbog novine koriste tehnološke inovacije. Tome pomažu i snimatelji amateri koji zbog vrhunske opreme mogu ponuditi vrhunske foto uratke.

Novčanim nagradama potiče se obične građane potiče da šalju svoje fotografije novinskim redakcijama. S tim postupcima brišu se granice između profesionalnog i amaterskog. Osim toga pojavljuju se nova moralno-etička pitanja. Često se dešava da ljudi snimaju neku nesreću umjesto da priskoče u pomoć.

Eastman Kodak, koji je prvi počeo koristiti film fotografskim aparatima, utemeljen je u New Yorku prije više od 100 godina. Tog fotografskog diva klasične fotografije u stečaj je natjerala digitalna fotografija. Da bi se Kodak održao na životu, dobio je priliku za novi početak kao bitno manje digitalno poduzeće.

Drago nam je reći da klasični film nije mrtav, pokazuje tržište fotografske opreme. Zabilježen je rast prodaje digitalnih kamera, prodaja filmova je opala u zanemarivim postocima, što daje nadu u daljnji život klasičnih foto aparata. Ne možemo se uvijek osloniti na tehnologiju, nekad puno više uspjeha postignemo oslanjajući se na vlastite vještine. Fotografi su pripovjedači u slikama. Tehnologija ne čini fotografa, već njegove sposobnosti i vještine da uhvati trenutke. Naravno, da je lakše snimati s vrhunskom opremom ali to nije garancija uspjeha. U to su se mnogi već uvjerili.