Filmska zabava za najmlađe (duhom)

Osim brojnih zanimljivih ostvarenja u vidu igranih filmova, u 2016. godini snimljen je niz zabavnih, poučnih, a možda nekih i ne baš poučnih filmova za one najmlađe i za one koji se u duši tako osjećaju. Krenimo s popisom čiji je redoslijed određen slučajnim odabirom, a o kvaliteti ostavljamo da sami procijenite.

Sausage Party

Ovaj animirani film s pravom ima ”R” oznaku zbog sadržaja, psovki i zlouporabe droga, a uz to se igra sa svime čime nije korektno se igrati, poput brojnih asocijacija na seksualnost, razmišljanja o vjeri i životu. Zabavno, djetinjasto, blesavo, ali nikako glupo.

Potraga za Dorom (Finding Dory)

Još jedan crtić, neki kažu čak i smješniji od njegova prethodnika, Potrage za Nemom. U osnovi govori o brizi o djeci s posebnim potrebama, ali na jedan vrlo šarmantan način. Radnja: prijateljska i vrlo zaboravna riba kreće u potragu za svojim davno izgubljenim roditeljima i usput nam pomaže shvatiti pravo značenje obitelji. Po mogućnosti gledati bez hrvatske sinkronizacije jer je svoj glas Dori posudila odlična Ellen DeGeneres.

Zootropola (Zootopia)

ZootopiaJedan od Disneyevih najoriginalnijih i najsmješnijih filmova. U prenesenom značenju govori o raznim oblicima stereotipiziranja i diskriminacije. Judy Hopps, protagonistkinja ovoga crtića, razbija “stakleni strop” životinjskoga svijeta i postavlja njegova prva zečica- policajka.

Vaiana: Potraga za mitskim otokom (Moana)

Istodobno i crtić o Disneyevoj princezi i crtić koji Disney princezu prikazuje na jedan sasvim inovativan način. Prikazuje polinežansku kulturu i uvodi nas u uzbudljivu avanturu. Radnja: u drevnoj Polineziji velika kletva pogađa otok na kojem žiri poglavičina kći, ona odgovara na poziv Oceana kako bi postavila stvari na svoje mjesto.

Kubo i čarobni mač (Kubo and the Two Strings)

Uzbudljiva avantura koju donosi animacijska kompanija Laika. Vodeći nas kroz srednjovjekovni Japan, junaka priče suprotstavlja bogovima i morskim čudovištima. Kubo mora pronaći čarobni oklop koji je nosio njegov otac kako bi porazio osvetoljubivog duha iz prošlosti.