Video-camera-700x467Za snimanje dobrog amaterskog filma ne trebate biti profesionalac. Nekad su amateri morali imati skupe kamere, mikrofone, računalo i znanje kako to sve uskladiti, dok danas postoje softverski paketi, filmski efekti, vodiči na Internetu koji savjetuju kako snimati i montirati.

Računalo i oprema

Za početnike nije potrebno posebno ulagati u računala i opremu, prosječno računalo je sasvim dovoljno. Uz računalo, potrebno je nabaviti i FireWire utor za spajanje kamere. Procesuiranje videa zahtjeva jak procesor te brzi rad tvrdog diska. Veći monitor je potreban radi lakšeg rada te pristojna grafička kartica. Najviše pažnje zahtjeva kamera i u pravilu što je kamera skuplja to je bolja.

Video standardi

Lako je snimati, no teško je snimiti dobar materijal.

Standardi koje treba slijediti za uspješan video:

  • naslov na početku videa
  • blago izrezane scene i blage prijelaze
  • lijepu ispričanu priču u nekoliko kadrova
  • dobre efekte
  • ugodnu glazbu

Kadar snima i po nekoliko puta i to se u detalje planira. Svaka kamera ima interni mikrofon koji je dobar u zatvorenom prostoru, međutim važni su i eksterni mikrofoni.

Početak montiranja

Tvrdi disk mora primiti sav materijal a da se određene slike pritom ne izgube.

Kada se prebaci materijal na računalo, odabiru se dijelovi koje će se koristiti. Ukratko, snimljeni materijal treba prebaciti na računalo, odabrati i izrezati scene, dodati efekte i posložiti ga.

Prijelazi i vremenska linija

Između scena trebaju se postaviti određeni prijelazi ili efekti kako bi se dobila glatkoća videa. Najbolje je isprobati što više efekata da bi se vidjelo koji najbolje funkcioniraju.

Pozadinska glazba

Najbolje je prilikom uređivanja videa dodati pozadinsku glazbu i efekte da se pokriju zvukovi u pozadini. Zato se u filmovima dodaje instrumentalna glazba, koja daje određeni ugođaj.

Završna obrada

Kada je sve posloženo, vrijeme je da se sve još jednom sve prekontrolira i uskladi video i audio.

Savjet je da se barem dva puta pogleda video u cjelini i ispravi sve što nije dobro.

Savjeti za snimanje

Ako snimljeni materijal nije dobar, sve pada u vodu. Zato se treba držati savjeta profesionalaca.